perjantai 24. helmikuuta 2012

Maalämpökaivon poraus!

Uusi viikko koitti, ja toi tullessaan hieman uusia tuulia ja asioita eteen. T:n sairastettua olikin minun vuoroni ja alkuviikko meni vaihtelevassa kunnossa. Maalämpömyyjämme kävi maanantaina tontilla tutustumassa pihaan ja teknisen tilan "ominaisuuksiin". Siinä samassa sitten katsottiinkin uutta paikkaa kaivolle ja mittailttiin laitteille sopivia asennuspaikkoja.

Alunperin ajateltiin keskenämme että kaivolle sopiva paikka olisi pihan alareunassa, tietysti oli kaupungilta saadut ohjeet tietyistä suojaetäisyyksistä joita tuli noudattaa. Ammattilaisen mielipide kuitenkin oli että kaivo on hyvä laittaa lähemmäksi taloa jotta putkivedoista ei tule turhan pitkiä. Paikaksi siis valikoitui takapiha, varaston kulmasta n.5m ja naapurin rajasta n.4m.

Ohjeistuksien mukaan naapurilta tuli pyytää suostumusta jos kaivo laitettaisiin lähemmäksi kuin 7,5m naapurin rajasta joten näin me teimme ja suostumus naapureilta saatiin. Uudella asuinalueella ei meidän lähellä/naapureissa vielä muilla ole maalämpökaivoja joten niiden suhteen ei tullut ongelmia. Pohjavesialue kulkee karttatietojen mukaan melko lähellä mutta emme kuitenkaan sijoitu sille alueelle joten se ei estänyt poraamista.  Maaperätutkimusta emme olleet itse tontilla suorittaneet vaan kaupunginpuolesta sitä oli tutkittu kun tontteja oli aikanaan lohkottu, tuloksena oli moreenia ja kalliota. Naapureilla kallio oli alkanut jostain 5-8metristä heidän teettämän maaperätutkimuksen mukaan. Talon sijaintikin kertoi jo jotain sillä se on metsäisellä loivalla rinteellä. Näillä tiedoilla ja eväillä lähdimme liikenteeseen.

Suojaetäisyysmittoja joita tuli noudattaa:
  • lämpökaivo      20m
  • porakaivo        40m
  • rengaskaivo     20m
  • rakennus          3m
  • kiinteistön raja  10m
  • viemäri/vesijohdot 5m
  • puhdistamo     30m/kaikki jätevedet  20/harmaat vedet
Tietysti tähän koko systeemiin olisi pitänyt etukäteen hakea kaupungilta maalämmitysjärjestelmän toimenpidelupaa, mutta meillä se meni vähän toisin "pienten" väärinkäsityksien takia.. En tiedä onko asia näin joka kaupungissa/kunnassa mutta täällä se tuli voimaan 1.5.2011

Lyhykäisyydessään tarina meni niin että maalämpökaivon poraajat (jotka tulivat tuosta ihan kulman takaa Pietarsaaren läheltä Uusikaarlepyystä ) olivat jo tontilla koneineen päivineen kun käytiin kaupungintalolla viemässä papereita ja rakennustarkastaja ilmoitti että ei voi antaa lupaa poraamiselle koska hakemusta ja hyväksyntää ei vielä ollut. Kun hän kysyi koska se olisi tarkoitus porata, en voinut valehdellakaan ja sanoin että poraajat ovat kuule jo paikalla.. mikä ihana tunne siinä kohtaa! Itsellä meinasi jo hermo kiristyä, onneksi T osaa olla rauhallinen.. :) Asiamme esitettyämme ja kaivonpaikan näytettyämme kysyin että onko siinä jotain sellaista ettei lupaa voisi saadakaan niinhän totesi, että ei. No, väliaikainen lupa saatiin kuitenkin seuraavana aamuna ja poraus alkoi ns.omalla vastuulla jo edeltävänä päivänä.  Huh... :) 

Me emme olleet ainoita kellä oli ongelmia sinäpäivänä vaan myös poraajilla oli omat ongelmansa koneidensa  ja maaperän kanssa. Poraajamme Jonny ja Peter olivat saapuneet tontille puolenpäivän aikaan yhdessä asentajan kanssa. Porauskoneen he olivat saaneet ajettua oikealle paikalle melko hyvin, paksusta lumesta huolimatta.

kone mahtui kulkemaan tallin ohi, lumityöt ovat hoitaneet samalla

plussakeli ja tallinkatolta valuneet lumet tallin edessä
Onneksi keli vaihtui alkuviikosta plussan puolelle ja lumet olivat tulleet alas yön aikana, enää ei tarvi jännittää että ne tulevat sieltä niskaan. Pienet lumityöt taas edessä..


T kävi tutustumassa lähemmin koneeseen
Poraajat olivat kyllä mukavia miehiä, kertoivat ja selittävät mitä kokoajan tapahtui ja miten kone toimii. Porauksen he aloittivat joskus 16 maissa mutta joutuivat vaihtamaan jonkunverran porauskohtaa, sillä vastaan tuli ilmeisesti suuri kanto jossa pora vain junnasi. Tarkoituksena oli porata kokonaisuudessaan 140m:n syvyinen kaivo ja putken halkaisija oli 115mm. Olimme luottavaisin mielin kallion suhteen ja poraajatkin sanoivat että tulee luultavasti nopeasti vastaan. Porausnopeudeksi he arvioivat 35m/h kun ollaan kalliossa. Poraus eteni moreenia pitkin hitaammin ja sinne piti syöttää pehmeän maan osalta suojaputkea jotka aina hitsattiin yhteen.

suojaputken lisäystä, isompi putki harteilla

Hitsaus menossa
Poraus eteni hitaasti, ilta rupesi jo hämärtymään ja oltiin edetty 15m:iin eikä kalliota ollut vielä edessä... Hetken kuluttua kone alkoi pitämään kovempaa ääntä, merkiksi siitä että jotain kovaa oli edessä, poraajat näyttivät peukkuja että nyt! Poraajat olivatkin hieman ihmeissään  kun ei vielä kovaa ollut tullut vastaan,  kun yleensä kuulemma kallio tulee vastaan hieman aikaisemmin tällaisessa paikassa. Kauaa ei aikaa kulunut kun poran vauhti taas hidastui ja ääni hiljeni. T kysyi voisiko kyseessä olla vain iso kivi johon nyt osuttiin mutta poraaja sanoi että se on harvinaisempaa näissä syvyyksissä eli 15metrissä, mutta ei tosin mahdotonta. Ja näinhän kävi, ISO kivi oli vain edessä ja taas vauhti hidastui..


kuraista hommaa.. Poraaja odottaa malttamattomana kalliota.
  Kun oltiin 19,5 metrissä tuli taas kovaa vastaan ja vihdoin oltiin kalliossa, poranterä vaihdettiin jykevämpään kun kello näytti 19.. Kalliosta tuleva kivituhka piti johtaa letkua pitkin alapihan notkelmaan johon muutenkin tulee maantäytettä kesällä. Näytin paikan mihin sen saa johtaa mutta jostain syystä se nyt kuitenkin sitten valui nätisti juuri sinne ainoaan paikkaan johon ei olisi pitänyt. Nimittäin viimekesänä Tampereelta kuljetettujen ja kauan kasvatettujen pionien istutuspaikkaan. Nyt on sitten pihan ainoat istutukset hautautuneena muutaman metrin alle kivituhkaan, tiedoksi vain sinne äidille joka nämä pionit on kasvattanut ja minulle pihastaan kaivanut ylös.. Lievästi sanottuna hieman kyllä harmitti, toivotaan että ne nousevat vielä sieltä kivituhkan keskeltä jonain päivänä!

massan piti sijoittaa juuri tuon kiven toiselle puolelle..

Tässä kohtaa malttoi poraaja käydä kahvilla ja kuultiin hieman heidän työnkuvasta ja reissuhommasta lisää. 6päivää painavat töitä reissuhommissa ympäri suomea ja sitten 6päivää vapaata, aikamoista hommaa! Täyttää hommaa oli heidän urakkansa meilläkin, puoliltapäiväin tulivat toiselta työmaalta meille ja hommaa jatkoivat klo 21 eikä siinä paljon taukoja pidetty. Koska poraus eteni alkuun sen verran hitaasti ja ilta tuli vastaan täytyi hommat lopettaa kesken meluhaitan vuoksi. Ongelmat eivät loppuuneet vielä vaan seuraavaksi kaivettiin heidän perävaunullista kompurarekkaa meidän yläpihalta ojasta. Ahkeralla lumen kaivamisella ja hiekoitushiekan avulla,  jota juuri oltiin hommattu näitä tilanteita varten, saivat miehet rekan ojasta pois.

Poraajat olivat palanneet seuraavana aamuna tontille hommiin ja saivat kaivon porattua valmiiksi. T pääsi käymään vielä tontilla heitä morjestamassa ja kiittämässä ennenkuin miehet jatkoivat matkaansa seuraaviin hommiin.  Nyt on siis kaivo porattuna ja syvyydeksi tuli 150m, porasivat vähän enemmän koska kallio tulikin vasta myöhemmin vastaan. Urakka ei vielä loppunut sillä vasta kaivo on valmis, ensiviikolla tulee samasta firmasta miehet asentamaan kaivoon putken ja laitekin tuodaan asennusta varten tekniseen tilaan. Niistä taas sitten lisää! :)

2 kommenttia:

Mallu kirjoitti...

Heips! Ekaa kertaa eksyin tänne sinun blogiisi. Mielenkiintoista luettavaa ja siinäkin mielessä kiinnostavaa, että meille tuli kanssa tuo sama talopaketti. Talo valmistui muutamia vuosia sitten :) Mutta edelleen on hommia... Tsemiä projektiin!

J. kirjoitti...

Hei, uskon kyllä etteivät hommat heti lopu vaikka muuttamaan jossainkohtaa pääseekin! Kiitos tsemppauksesta! :)